lunes, 10 de enero de 2011

Rebel·lió a l'Hospitalet per frenar els desnonaments


El Periodico de Catalunya
El malestar pels desnonaments hipotecaris arriba al carrer. Els moviments veïnals de l'Hospitalet de Llobregat comencen a organitzar protestes davant de les sucursals bancàries pels creixents desallotjaments de veïns que es troben a l'atur i que no poden pagar la hipoteca. La federació de veïns considera que aquest problema és el més greu del municipi i des del setembre ja ha rebut 200 peticions d'ajuda. Amb protestes i accions judicials han aconseguit aturar dos desallotjaments de famílies a l'atur.
zoomUna parella amenaçada per un desnonament, al seu pis del Gornal.
Una parella amenaçada per un desnonament, al seu pis del Gornal. JONATHAN GREVSEN

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 27 de la secció de cv Gran Barcelona de l'edició impresa del dia 10 de gener de 2011VEURE ARXIU (.PDF)
L'associació assegura que s'ha descobert que moltes hipoteques tenen clàusules en la frontera de la legalitat, cosa que s'aprofita com a única escletxa judicial per frenar els desnonaments hipotecaris. «Pressionem per la via legal, però també ens presentem davant de les entitats bancàries per pressionar a la nostra manera: amb pancartes, adhesius i molt soroll. Si no estan disposats a dialogar, muntem una manifestació a dins de la mateixa sucursal, una acció que és molt negativa per a la imatge de qualsevol banc», explica Manuel Piñar, president de la federació de veïns de l'Hospitalet.
L'entitat treballa per combatre aquest problema des del mes de setembre passat. També ha aconseguit el compromís verbal d'una entitat financera que no cobrarà el deute als desnonats després que se subhasti la seva vivenda, segons han explicat els veïns. La federació tem que aquest any es produeixi una allau de desnonaments, ja que moltes famílies amb problemes per pagar la hipoteca no han pogut sortir de l'atur.
MODIFICAR LA LLEI / La federació, que s'ha acollit a la plataforma d'afectats per les hipoteques, va participar la setmana passada en una proposta per reformar la llei hipotecària. «Hem demanat, entre altres coses, que s'incorpori la figura de la dació per liquidar el deute com passa en molts països. Si una persona no pot continuar pagant, hauria d'acabar amb el seu deute a l'entregar la vivenda per a la qual es va hipotecar i no quedar endeutat per a la resta de la seva vida», explica Piñar.
La proposta va ser presentada la setmana passada pel grup d'ICV-EUiA al Parlament perquè pogués arribar en forma de petició al Congrés dels Diputats, la institució amb competències per modificar la normativa. La iniciativa també demana moratòria d'hipoteca per als desocupats, cosa que recolzen igualment les plataformes d'afectats per les hipoteques de Barcelona, Cerdanyola, Sabadell i Granollers, entre altres municipis.
Els desnonaments són especialment nombrosos en el col·lectiu d'immigrants. Segundo Zapata, que va perdre la seva casa per impagament fa més d'un any i ara és membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a l'Hospitalet, recull casos de veïns a punt de perdre les seves vivendes. «És un verdader drama. No coneixen els seus drets ni tenen una bona assessoria legal», explica Zapata. «Sempre els recomanem que vinguin aviat, perquè quan se subhasta la vivenda, ja no hi ha res a fer»,

No hay comentarios:

Publicar un comentario